Gezonder eten kan ook klimaat helpen
• 25-10-2007
• leestijd 2 minuten
De consument kan door gezonder te eten ook het klimaat helpen. Vooral minder rundvlees en meer groenten eten van Nederlandse grond is effectief. Met kleine aanpassingen in het eetgedrag kan de consument per jaar veel minder broeikasgassen uistoten, de vermindering is te vergelijken met 3000 km minder autorijden. Dit concludeert CLM Onderzoek en Advies in een onderzoek dat 22 oktober werd gepubliceerd. De onderzoekers gaan ervan uit dat weinig vleeseters bereid zijn vegetariër te worden. Daarom hebben zij ook gekeken naar kleine stappen, zoals vervanging van de ene soort vlees door een andere, of van de ene soort koolhydraten of groenten door een andere. Als eiwitbron blijken erwten en bonen de beste keuze voor zowel de gezondheid als het klimaat. Meer belastend voor het klimaat zijn, in toenemende mate: plantaardige vleesvervangers (zoals vegaburgers), eieren, pluimveevlees, varkensvlees en rundvlees. Pluimveevlees bevat het minste verzadigde vet en veroorzaakt de minste broeikasgas-uitstoot.
Ook bij koolhydraten gaan gezondheid en klimaat vaak hand in hand. Gekookte aardappelen scoren op beide punten beter dan patat, pasta, en rijst.
Alle groenten en fruit zijn goed voor de gezondheid, maar voor het klimaat zijn er grote verschillen. Dat komt doordat het verwarmen van kassen en het transporteren per vliegtuig veel energie kost. Transport per vliegtuig vraagt per kilometer zelfs 60 tot 100 keer zoveel energie als transport per zeeschip. Veruit de beste keuze voor het klimaat zijn daarom groenten van de open teelt uit eigen land.
De voedselindustrie en supermarkten zetten steeds vaker gezondheidslabels op hun producten. CLM bepleit om daar een klimaatlabel aan toe te voegen. Klimaatvriendelijke en gezonde voeding gaan namelijk wel vaak, maar niet altijd samen. Zo is een speklap beter voor het klimaat dan een runderbiefstuk, maar voor de gezondheid juist slechter. Ook het kabinet overweegt het koopgedrag van de consument te gaan sturen. Minister Klink van Volksgezondheid laat onderzoek doen naar een vettaks, minister Cramer naar de klimaateffecten van vleesproductie. CLM bepleit nauwe coördinatie tussen beide ministers om verwarring te voorkomen.