Vroege Vogels

Gezocht: naam voor nieuw Nederlands rund

  •  
16-08-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_130145.jpg
Stichting ARK noemt ze tot nader order kruisingsrunderen, de dertig kolossale, donkerrode en gehoornde dieren die sinds kort in twee natuurgebieden rondlopen. Het is een kruising tussen het oer-Hollandse Brandrode rund (vorige eeuw bijna uitgestorven) en de Franse Saler (afkomstig uit Midden-Frankrijk). Om dit nieuw gefokte Nederlands runderras uit de anonimiteit te halen en een eigen naam te geven, heeft de stichting dinsdag 16 augustus een prijsvraag uitgeschreven. Wie een treffende naam weet voor dit unieke zelfredzame rund, kan die insturen naar info@stichtingark.nl .
Het ras is ontstaan uit een zoektocht naar een Nederlands rund dat vriendelijk is én zich prima alleen in de natuurgebieden kan redden. Het Brandrode rund is een oud Nederlands ras dat in de 19e eeuw typerend was voor het Nederlandse rivierengebied. In de loop van de 20e eeuw zijn ze nagenoeg volledig door hoogproductieve rassen vervangen. Alleen in de Beuningse uiterwaarden liep nog een groep Brandrode.
De Brandrode is rustig en publieksvriendelijk en daardoor geschikt voor uitzetting in vrij toegankelijke gebieden. Maar het ras heeft een smalle basis en inteeltproblemen en heeft een aantal eigenschappen, zoals afkalfproblemen, grote uiers en zwakke hoeven, die het leven in een natuurlijke kudde bemoeilijkt.
ARK heeft daarom in samenwerking met Staatsbosbeheer de Brandrode gekruist met de Saler, een primitief, groot, kastanjebruin ras uit de Franse Auvergne. Dit ras met lange hoorns en gekrulde vacht heeft een hoge mate van zelfredzaamheid.
Bron:ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.