Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Gewone pad keldert achteruit

27 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
127 keer bekeken
Gewone pad

Gewone pad man en vrouw

© j. werther

Het is de huismus onder de amfibieën. De gewone pad komt vrijwel in heel Nederland voor. Maar de laatste jaren gaat het niet goed met deze grootste Europese kikker. Uit nieuwe cijfers blijkt dat de aantallen de afgelopen 10 jaar met zeker 30% achteruit zijn gegaan. In Vroege Vogels een gesprek met amfibieonderzoeker Jelger Herder van stichting RAVON.

Oorzaken

Het is niet klip en klaar waarom de gewone pad achteruitgaat in Nederland. Herder noemt een aantal mogelijk oorzaken. Zo zou klimaatverandering een rol kunnen spelen. Verder het verdwijnen van leefgebied, de toename van het verkeer en dus aanrijdingen. Ook landbouwgif zou een rol kunnen spelen. De achteruitgang in de aantallen van de gewone pad in ons land komt overeen met tellingen uit Zwitserland en Engeland. 

Herpes

En of dat niet genoeg is waart er mogelijk een nieuw virus in amfibieenland. Althans, dit zogeheten ‘amphibian herpesvirus’ is al langer bekend in Engeland, Duitsland, Zwitserland en Italië, maar komt mogelijk ook voor in Nederland. Besmette kikkers en padden kunnen sterven aan de infectie, maar dit gebeurt niet altijd. De symptomen uiten zich bij kikkers met name als blaasjes die een gedeelte of het gehele lichaam kunnen bedekken. Deze blaasjes zijn vaak wat harder dan de rest van de huid en kunnen doorzichtig en ook ondoorzichtig zijn. RAVON roept op om uit te kijken naar padden en kikkers met herpes.

Paddentrek

Momenteel trekken padden en kikkers met soms tientallen tegelijk naar hun voortplantingsplekken. En daarmee is de paddentrek begonnen. De jaarlijkse ‘grote migratie’ onder amfibieen. Mannetjes en vrouwtjes van onder meer de gewone pad en de bruine kikker trekken naar geschikt water om daar te beginnen aan de voortplanting. Honderden vrijwilligers in heel Nederland helpen de migrerende amfibieen een handje door ze, op verschillende plekken, ‘de weg over te zetten’. Om te voorkomen dat ze worden doodgereden. Uit de laatste cijfers van RAVON blijkt dat er in 2019 maar liefst 200.000 padden en kikkers veilig naar de overkant zijn gezet. Hiervan waren er ruim 82.000 gewone pad.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar