Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gewone dolfijnen stranden op oevers Oosterschelde

  •  
23-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gewone_dolfijn_kroon

Gewone dolfijnen

© Fotograaf kroon

In Zeeland zijn dit weekend twee dode gewone dolfijnen (Delphinus delphis) gevonden. Het dier leefde nog toen het werd aangetroffen, maar overleed ondanks hulp al snel op het strand. Zaterdag lag er een dode dolfijn bij Zierikzee. Ook dit dier was levend gestrand en stierf niet veel later, meldt SOS Dolfijn op de website.

"Een levend gestrande dolfijn is altijd een dier in nood en de toestand van een dier op het strand kan snel verslechteren, dus werd er direct een plan gemaakt", aldus de natuurorganisatie die noodhulp verleent aan walvisachtigen. De hulp mocht echter niet meer baten.

Kleine groep gesignaleerd

SOS Dolfijn vermoedt dat de zogenoemde gewone dolfijnen zeer waarschijnlijk deel uitmaakten van een klein groepje dat vrijdagmiddag te zien was bij de Oosterscheldekering. "Twee waarnemers zagen er rond vier uur een groep van twee tot mogelijk drie dolfijnen zwemmen", aldus de organisatie. Onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht moet de doodsoorzaak uitwijzen.

De gewone dolfijn komt veelal voor in de subtropische en tropische wateren van de Atlantische en Grote Oceaan, evenals de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Het dier is volgens SOS Dolfijn geen vaste bewoner van de Noordzee, maar komt af en toe wel langs. De gewone dolfijn is een uitmuntende zwemmer en heeft daardoor haast geen vijanden. Ze kunnen zelfs orka's te snel af zijn.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.