Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gewone dolfijn niet meer gewoon in Middellandse Zee

  •  
14-05-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
dolfijn_02.jpg
De gewone dolfijn staat in de Middellandse Zee op het punt van uitsterven. Tien jaar geleden zwommen volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) nog 150 van deze dieren in de Ionische Zee, tussen Griekenland en Italië. Nu zijn dat er nog maar vijftien.
,,We noemen deze dolfijn gewoon, maar het probleem is dat het dier in de Middellandse Zee helemaal niet meer gewoon is. Het is een bedreigde diersoort die op het punt staat om uit te sterven'', aldus een woordvoerder van het WWF.
Volgens natuurbeschermers heeft de gewone dolfijn (donkergrijs, met een witte buik) vooral last van de intensieve visserij. Daarom moeten maatregelen genomen worden, vindt het WWF. De mazen in de netten van bodemvissers moeten groter, sleepnetten zouden minder gebruikt moeten worden en illegaal vissen moet strenger beboet.
In de Griekse wateren leven nog drie andere dolfijnsoorten, waaronder de tuimelaar. Deze soort is ook kwetsbaar, maar staat nog niet op het punt om uit te sterven.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.