Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gewilde dieren, een evaluatie van alle herintroducties

  •  
22-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
849 keer bekeken
  •  
pimpernelblauwtje

donker pimpernelblauwtje

© Fotograaf RWillemsen

Het konijn, de steur, de bever en de raaf. Dieren die ooit verdwenen waren uit ons land, maar via herintroductie weer teruggebracht zijn. Het onlangs verschenen boek “Gewilde dieren “ geeft een totaaloverzicht en evaluatie van alle herintroducties in Nederland.

Gewild

De redenen om dieren weer terug te brengen in ons land verschillen nogal. Zo werden vroeger konijnen geïntroduceerd om te dienen als voedsel. En kwamen herten, zeehondjes en dassen terug vanwege hun aaibaarheidsfactor.  Dat is nu niet meer aan de orde. Nu komen wisenten terug om systemen te bouwen in de natuur en worden hamster en pimpernelblauwtje door herintroductie behouden tegen uitsterven.

Wilde korhoenders

Op de Sallandse Heuvelrug leeft bijvoorbeeld de laatste populatie korhoenders van Nederland, maar ze worden met uitsterven bedreigd en hun leefgebied staat zwaar onder druk. Begin 20e eeuw leefden duizenden korhoenders op kleine akkers en heidevelden in ons land; rond 1975 waren dat er nog vele honderden. Nu zijn dat er nog tien. Om de populatie te redden zijn er enkele pogingen gedaan om wilde korhoenders uit Zweden bij de groep te plaatsen.  

Vroege Vogels TV was er 2018 bij als de vogels worden uitgezet in hun nieuwe leefgebied. Bekijk het onderstaande fragment:
Het uitzetten van de korhoenders heeft niet het gewenste resultaat gehad. Maar volgens Mark Zekhuis, een van de auteurs van het boek, is er hoop: “ Over 3 tot 5 jaar is het eerste herstel van de verzuring (als gevolg van stikstof) al meetbaar. De verwachting is dat dan wel meer kuikens groot worden omdat ook de insecten terugkomen. Tevens loopt hier een project in de omgeving voor het herstel van het Sallands heidelandschap. De korhoen gaat hiervan profiteren en heeft zicht op een metapopulatie”.

Succes van de bever

Bevers kwamen tot aan het begin van de 19e eeuw algemeen in Europa voor. Zij werden sterk bejaagd voor pels en vlees. In 1826 werd de laatste bekende bever in ons land langs de IJssel gedood. Omstreeks 1900 was de bever bijna geheel uit Europa verdwenen. Vanaf 1988 tot 2005 zijn 144 bevers op verschillende locaties in ons land uitgezet. Ons land kent nu vier populaties, namelijk in de Biesbosch, de Gelderse Poort, Flevoland en Limburg. Het is een van de grootste succesverhalen van een gewild dier.
etende_en_zwemmende_bever_Elshout_NatuurfotografieRS

Etende en zwemmende bever

© Elshout Natuurfotografie

Meer over:

herintroductie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.