Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Gewilde dieren, een evaluatie van alle herintroducties

22 jan 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
568 keer bekeken
pimpernelblauwtje

donker pimpernelblauwtje

© Fotograaf RWillemsen

Het konijn, de steur, de bever en de raaf. Dieren die ooit verdwenen waren uit ons land, maar via herintroductie weer teruggebracht zijn. Het onlangs verschenen boek “Gewilde dieren “ geeft een totaaloverzicht en evaluatie van alle herintroducties in Nederland.

Gewild

De redenen om dieren weer terug te brengen in ons land verschillen nogal. Zo werden vroeger konijnen geïntroduceerd om te dienen als voedsel. En kwamen herten, zeehondjes en dassen terug vanwege hun aaibaarheidsfactor.  Dat is nu niet meer aan de orde. Nu komen wisenten terug om systemen te bouwen in de natuur en worden hamster en pimpernelblauwtje door herintroductie behouden tegen uitsterven.

Wilde korhoenders

Op de Sallandse Heuvelrug leeft bijvoorbeeld de laatste populatie korhoenders van Nederland, maar ze worden met uitsterven bedreigd en hun leefgebied staat zwaar onder druk. Begin 20e eeuw leefden duizenden korhoenders op kleine akkers en heidevelden in ons land; rond 1975 waren dat er nog vele honderden. Nu zijn dat er nog tien. Om de populatie te redden zijn er enkele pogingen gedaan om wilde korhoenders uit Zweden bij de groep te plaatsen.  

Vroege Vogels TV was er 2018 bij als de vogels worden uitgezet in hun nieuwe leefgebied. Bekijk het onderstaande fragment:
Het uitzetten van de korhoenders heeft niet het gewenste resultaat gehad. Maar volgens Mark Zekhuis, een van de auteurs van het boek, is er hoop: “ Over 3 tot 5 jaar is het eerste herstel van de verzuring (als gevolg van stikstof) al meetbaar. De verwachting is dat dan wel meer kuikens groot worden omdat ook de insecten terugkomen. Tevens loopt hier een project in de omgeving voor het herstel van het Sallands heidelandschap. De korhoen gaat hiervan profiteren en heeft zicht op een metapopulatie”.

Succes van de bever

Bevers kwamen tot aan het begin van de 19e eeuw algemeen in Europa voor. Zij werden sterk bejaagd voor pels en vlees. In 1826 werd de laatste bekende bever in ons land langs de IJssel gedood. Omstreeks 1900 was de bever bijna geheel uit Europa verdwenen. Vanaf 1988 tot 2005 zijn 144 bevers op verschillende locaties in ons land uitgezet. Ons land kent nu vier populaties, namelijk in de Biesbosch, de Gelderse Poort, Flevoland en Limburg. Het is een van de grootste succesverhalen van een gewild dier.
etende_en_zwemmende_bever_Elshout_NatuurfotografieRS

Etende en zwemmende bever

© Elshout Natuurfotografie

Meer over:

herintroductie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
Theo Huitema22 jan 2021 - 14:53

mooie foto's en video's