Vroege Vogels

Gevolgen tinwinning in Indonesië dramatisch

  •  
13-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Telefoon.jpg
Uit een rapport van Friends of the Earth Indonesie (WAHLI) en zusterorganisatie Milieudefensie blijkt dat elektronicafabrikanten tin in mobiele telefoons, tablets en laptops gebruiken dat is geproduceerd ten koste van mens en natuur.
Lichtpuntje
Instortingen, radioactief stof en malaria eisen hun tol op de eilandengroep. Ook de milieuschade wordt met de dag groter. Klein lichtpunt is dat een groot aantal fabrikanten van smartphpones en laptops na diverse acties van Milieudefensie inmiddels meewerkt aan een project van het Initatief Duurzame Handel (IDH) om tinwinning minder schadelijk te maken.
Natuurschade
Na decennia van intensieve tinwinning raken de tinvoorraden op Bangka en Belitung uitgeput. Mijnbouwconcerns ontginnen inmiddels ook op grote schaal tin in beschermde bossen, zo blijkt uit de inventarisatie van Friends of the Earth. Vanuit zee worden complete mangrovebossen weg gebaggerd in de zoektocht naar het kostbare metaal. Iets verder op zee worden koraalriffen vernietigd door tinbaggerboten. De helft van het koraal is inmiddels vernield met dramatische gevolgen voor de visstand en lokale vissers.

Initiatief Duurzame Handel (IDH)

Milieudefensie en elektronicagiganten zoals Apple, Samsung, Sony en Microsoft hebben het afgelopen jaar in het IDH onderhandeld over hoe er op Bangka duurzamer kan worden gewerkt. Deze week, zijn de contracten voor de volgende fase getekend. Evert Hassink, campagneleider Grondstoffen: “We zijn blij dat er na veel praten nu eindelijk concreet iets gebeurt op Bangka. Nu kunnen de lokale bedrijven op Bangka met IDH afspraken maken over het leveren van verantwoorder gewonnen tin. Dat is een belangrijke en misschien wel unieke stap waarvan we hopen dat die navolging krijgt in andere gebieden.”
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.