Een groep Nederlandse wetenschappers doet in Siberië onderzoek naar wat wel wordt genoemd, de gevaarlijkste modder ter wereld: Yedoma. Dit is een soort oer permafrost dat vanwege de samenstelling net zoveel koolstof bevat als alle levende biomassa op aarde. De bevroren modder ontdooit in een steeds sneller tempo en dat zou volgens de onderzoekers enorme klimaatverandering kunnen veroorzaken. Deze week kwamen de Nederlandse onderzoekers terug van hun laatste expeditie naar het noordoostelijke deel van Siberië.
In de uitzending de Utrechtse geoloog
Jorien Vonk
. Ze houdt zich al jaren bezig met yedoma en kreeg in juli 2012 een Veni-subsidie van 250.000 euro voor haar onderzoek.
Yedoma
De bevroren modder is een mix van organisch materiaal en ijs en is ontstaan tijdens de laatste ijstijden, tienduizenden jaren geleden. De huidige klimaatverandering, die versterkt optreedt in Arctische gebieden, zou dit kunnen veranderen en zou ontdooiende yedoma kunnen omzetten in broeikasgassen.
Het onderzoek naar yedoma is onderdeel van een grote internationale studie naar klimaatverandering in Siberië:
het Polaris project
.
Opwarming
Sinds 1880 is de gemiddelde temperatuur op Aarde met 0,8 graden celsius gestegen. Klimaatwetenschappers laten die verandering meestal zien aan de hand van grafieken. Daniel Crawford gebruikte deze data en zetten de lage tempearturen om in lage tonen en de hoge in hoge tonen. Hij speelt ze op een cello. Het resultaat is een dramatisch stuk.