Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gevaarlijke tijgermug in Nederland

  •  
29-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tijgermug.jpg
De Aziatische tijgermug leeft tegenwoordig ook in Nederland. Dat bleek vrijdag uit gegevens van het Europese centrum voor infectieziektenbestijding ECDC.
Knokkelkoorts
De steekmug kan meer dan twintig virussen en parasieten verspreiden die gevaarlijk zijn voor mensen en dieren, waaronder knokkelkoorts, gele koorts en verschillende vormen van hersenontsteking.
Voortplanten
Volgens het ECDC is de tijgermug gevestigd in de omgeving ten noorden en ten zuiden van Amsterdam en in het Westland. Dat betekent dat zich daar één of meerdere populaties bevinden die zich voortplanten. In de provincie Utrecht, het westen en oosten van Noord-Brabant en midden-Limburg is de mug ook al gesignaleerd, maar daar is nog geen voortplanting geconstateerd.
Lucky bamboo
De tijgermug komt ons land binnen via de import van het sierpantje Lucky bamboo uit China en de import van onder meer vrachtwagen- en tractorbanden. Volgens het platform Stop Invasieve Exoten had het ministerie van Volksgezondheid eerder in moeten grijpen.
Niet nodig
Woordvoerder Wilfred Reinhold: ,,Minister Schippers heeft steeds beweerd dat het niet nodig was om te eisen dat deze goederen bij import vrij zijn van tijgermuggen.
Gefaald
Vestiging kon volgens haar worden voorkomen door de importbedrijven steekproefgewijs te controleren en af en toe te bestrijden. Nu blijkt dat die aanpak gefaald heeft.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.