Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gevaarlijke liefde

  •  
02-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spinnib.png
Mannelijk zijdespinnen van de soort Nephilengis malabarensis gaan ver om hun vrouwtjes te verdedigen tegen mededingers: ze leveren er hun mannelijkheid voor in.
Afneembare penis
De spinnenman kan tijdens de paringsdaad zijn penis afnemen en in de geslachtsorganen van zijn liefje achterlaten. Daardoor is de toegang voor andere mannetjes geblokkeerd.
 
Sterke strijders
Er is nog een ander voordeel verbonden aan dit trucje. Zonder het overtollige gewicht van zijn geslachtsdeel kan het mannetje namelijk veel beter tegen de concurrentie vechten. Experimenten tonen aan dat de eunuchen in gevechten tegen andere spinnen altijd winnen.
Cannibalistische vrouwtjes
Maar de spinnenman wordt niet alleen door andere mannetjes bedreigd. Ook de geslachtsdaad zelf is gevaarlijk. Bijna 75 procent van de mannetjes worden na de geslachtsdaad namelijk als toetje genutigd door hun liefje. Zonder de zware penis vergroten ze hun kans om aan hun cannibalistisch vrouwtje te ontsnappen. 
Bron: Biology Letters
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.