Vroege Vogels

Gevaar van microplastics groeit

  •    •  
15-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
plastic_01.jpg
Het is een van de grootste milieuproblemen van dit moment: de gigantische hoeveelheid plastic afval dat wereldwijd in de zeeën en rivieren belandt en veelal afbreekt in piepkleine stukjes. Deze microplastics vinden we nu zelfs terug in de lucht.

Microplastics

Volgens een deze week verschenen studie van kennisinstituut Deltares en de Vrije Universiteit vormen die kleine deeltjes in de lucht niet alleen een gevaar voor de natuur, maar ook voor de mens. De stofdeeltjes ontstaan doordat plastic producten en plastic afval fragmenteren in microplastics en zelfs nanodeeltjes. Blijkt dat de deeltjes diep in de longen kunnen doordringen en ontstekingen veroorzaken. Nanoplastics kunnen ook celmembranen passeren, in het bloed terechtkomen en onder meer hersenschade en schade aan de placenta opleveren.
Een van de onderzoekers, Dick Vethaak van Deltares zit als enige Nederlander in een internationale werkgroep van de VN (UNEP) dat het probleem van de microplastics bestudeert. Volgende week komt de werkgroep met een grote nieuwe studie over het groeiende gevaar van de microplastics.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.