Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Getijdenatuur Oosterschelde wordt hersteld met baggerslib

10 feb 2021
  •  
leestijd 1 minuten
Oosterschelde_pixabay
Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat gaan de verdwijnende getijdenatuur in de Oosterschelde herstellen door een deel van het Verdronken Land van Zuid-Beveland op te hogen met baggerslib. Het is voor het eerst dat baggerslib wordt gebruikt om zandplaten op te hogen. Naar het gebruik van het slib is vooraf uitgebreid onderzoek gedaan, aldus Rijkswaterstaat.

De Oosterschelde is een bijzonder natuurgebied. Na de aanleg van de Oosterscheldekering zijn daar zeldzame dieren en planten opgedoken. Ook komen er heel veel watervogels voor, maar die hebben steeds meer moeite om voedsel te vinden op zandplaten en slikken, omdat die onder water verdwijnen. Het verdwijnen van de platen is een natuurlijk proces, dat zandhonger wordt genoemd, maar het is voor het natuurbehoud wel noodzakelijk om de platen weer op te hogen, zegt boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten.

Het baggerslib komt vrij bij het uitdiepen van de vaargeul van de Zandkreek, een zijtak van de Oosterschelde. Rijkswaterstaat gaat daar in het najaar mee aan de slag. Met ongeveer de helft van de 125.000 kubieke meter slib die wordt gebaggerd worden de zandplaten 50 centimeter opgehoogd. De rest van het slib wordt gestort in een diepe put in de Oosterschelde.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema10 feb 2021 - 14:41

een goede zaak en een mooie foto