Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gestrande walvissen geïdentificeerd

  •  
06-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Walvis.jpg
Doormiddel van DNA onderzoek hebben biologen twee in 2010 gestrande walvissen kunnen indentificeren als de eerste exemplaren van een heel zeldzame soort.
Gestrand
Het betreft twee exemplare, moeder en kalf, die in december 2010 in Opape Beach aan de noordleijke kust van Nieuw-Zeeland waren gestrand. De dieren overleden ter plekke.
Ander DNA
De walvissen werden eerst aangezien voor spitssnuitdolfijnen van Gray, een redelijk algemene soort. De resultaten van een uitgebreide DNA analyse laten echter zien dat het een heel zeldzame soort van het geslacht Mesoplodon betrof. De resultaten worden op 6 november gepubliceerd in het vakblad Current Biology.
Nooit gezien
Deze soort was tot nu toe slechts bekend vanuit onderzoek naar stukken van de schedel die in de afgelopen 140 jaar werden gevonden in Nieuw-Zeeland en Chile. Tot december 2010 werden de walvissen echter nooit levend gezien. Onderzoekers zijn verbaasd over het feit dat zo een groot zoogdier onopgemerkt nog kan bestaan.   
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.