Vroege Vogels

Geslaagde actie voor Wereldvoedseldag

  •  
08-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Groentenn.jpg
Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Dé dag om grote voedselvraagstukken aan te pakken. Hoe werken we honger de wereld uit, op een duurzame manier? Alterra nam samen met de Wageningse Boerengroep het initiatief voor een publieksactie in de binnenstad van Arnhem om het winkelende publiek attent te maken op het belang van een wereldwijde nutriëntenbalans. Jaarlijks gaat namelijk circa 10 miljoen hectare vruchtbare bodem verloren voor voedselproductie. De reden? De wereldwijde handel in voedsel. Nutriënten uit de bodem worden door opgenomen door bananen, koffie, rijst en dergelijke, en vervolgens geëxporteerd.
Voorlichting
Dat werd in Arnhem geïllustreerd met een grote balans, waar aan de ene kant bananen lagen, en aan de andere kant bananenschillen. Iedere voorbijganger kon een gratis banaan krijgen, en kreeg daarbij gelijk voorlichting over de wereldvoedselproblematiek en het belang van de nutriëntenkringloop daarbij.
Bodemdegradatie
Het gevolg van deze wereldwijde handel is dat nutriënten zich ophopen in Westerse landen en verdwijnen in de tropische landen, met uiteindelijk bodemdegradatie tot gevolg. De bodem in die landen wordt minder vruchtbaar en verliest haar productiewaarde. Doen wij niets, dan worden oogsten minder, verliezen gemeenschappen hun inkomsten en wordt hier in Nederland het eten duurder.
Actie
De actie van Alterra en de Boerengroep was onderdeel van een reeks acties die door heel Nederland plaatsvindt van 1 t/m 15 oktober. De acties worden mede mogelijk gemaakt door OneWorld, FoodGuerilla en het ministerie van Economische Zaken.
Kijk voor meer informatie op: Oneworld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.