Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geslaagde 1 april grap Dobber Island krijgt vervolg

  •  
01-04-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
dobbereiland.jpg
De vanmorgen in het Vara-programma Vroege Vogels onthulde 1 april grap over een plastic eiland bij Zandvoort ( Dobber Island ) krijgt een serieus vervolg. De initiatiefgroep die de grap bedacht schrijft een prijsvraag uit. Wie de best bruikbare technologie bedenkt om plastic afval uit zee te halen, wint een onderzoeksbudget voor de nadere uitwerking. Dobber Island was bedoeld om aandacht te vragen voor het immense probleem van plastic afval in zee.
Een door de Haarlemse ondernemer Merijn Everaarts opgezette initiatiefgroep bracht in maart het plan voor Dobber Island naar buiten. Voor de kust van Zandvoort zou deze zomer in het kader van een experiment een plastic dobberend eiland – opgebouwd uit in zee drijvend plastic afval – komen te liggen. Het nieuws werd met steun van vakblad De Ingenieur en het Vara-programma Vroege Vogels breed verspreid en door veel media opgepikt. Het publiek kreeg de kans om zich te melden voor een investering in het project. Via www.dobberisland.nl meldden zich in korte tijd ruim 1000 belangstellenden.
Deze belangstellenden is inmiddels gemeld dat het een goedbedoelde grap betreft, met als doel méér aandacht af te dwingen voor het snel groeiende probleem van de plastic soep in zee. Zo drijft alleen al voor de kust van Californië een hoeveelheid plastic ter grootte van Spanje en Frankrijk samen. PET-flessen, pvc-zakken, nylon netten en ander materiaal breekt langzaam maar zeker af tot minieme deeltjes die de voedselketen vergiftigen. Volgens dr. Carel Cronenberg (lid van de initiatiefgroep, werkzaam bij ingenieursbureau DHV) dreigt ook de Noordzee op den duur een vergaarbak van plastic afval te worden. Hij maakt zich grote zorgen over de wereldwijde vervuiling: “We hebben te maken met honderden soorten plastics, die fragmenteren tot stukjes met een omvang van slechts honderdsten millimeters. De voedselketen wordt daardoor in toenemende mate bedreigd. Het lijkt een ver van mijn bed verhaal. Maar de gevolgen van deze sluimerende ramp zijn voor iedereen angstwekkend dichtbij.”
Volgens de initiatiefgroep moet alles op alles worden gezet om die ramp af te wenden. De prijsvraag is bedoeld om nieuwe ideeën over het plasticprobleem in beeld te brengen en  verder te (laten) ontwikkelen. Daarbij ligt een sterk accent op innovatieve technologie en kan desgewenst (géén voorwaarde) ook het verwerken van plastic worden betrokken. Gemikt wordt mede op studenten van Technische Universiteiten. Deelnemers wordt gevraagd een systeem te bedenken waarmee plastic - zonder dat er ecologische schade wordt veroorzaakt - uit zee kan worden gehaald. Het kan gaan om een mix van bestaande technieken en/of de introductie van een geheel nieuwe techniek.
Projecten voor de prijsvraag kunnen vanaf vandaag tot en met 3 mei worden ingezonden naar inf(at)dobberisland.nl Daarna buigt de jury, voorgezeten door Merijn Everaarts (Dopper) zich over de inzendingen. Andere juryleden zijn Marius Smit (Plasticwhale), Erwin van den Brink (Ingenieur), Maurits Groen (#4 duurzame top 10) en Carel Cronenberg (DHV). Op 15 juni 2012 wordt de winnaar bekend gemaakt. Deze krijgt de ruimte om  met een onderzoeksbudget het bekroonde voorstel samen met bedrijven en specialisten verder uit te werken. Informatie over de spelregels van de prijsvraag is te vinden op www.dobberisland.nl .

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor