Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geringde huismussen

  •  
20-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1670 keer bekeken
  •  
Hoewel de huismus vaak op de eerste plaats van de tuinvogeltelling eindigt, gaat het toch niet goed met de soort. René Oosterhuis doet onderzoek naar de achteruitgang van de huismus met behulp van verspreid over het land geringde mussen. En u kunt daarbij helpen.
De mussen zijn voorzien van een unieke kleurring-combinatie, waardoor de vogels individueel herkenbaar zijn en gevolgd kunnen worden zonder ze opnieuw te vangen.
Alle mussen die gevangen zijn krijgen een metalen ring van het Vogeltrekstation met daarop een uniek nummer en drie losse kleurringen. De vogels hebben altijd aan één poot twee kleurringen en aan de andere poot een kleurring en een metalen ring.
Als u een mus met kleurringen tegenkomt, dan is het belangrijk de positie van de drie kleurringen en de metalen ring goed te omschrijven. Hierbij is het van belang om duidelijk onderscheid te maken tussen de linker- en rechterpoot van de mus. Daarbij moet u uitgaan van de mus zelf. Vaak wordt een mus van voren bekeken en worden links en rechts snel omgedraaid.
Er zijn verschillende kleuren ringen gebruikt:
- wit
- zwart
- geel
- rood of oranje
- groen of licht groen
- blauw of licht blauw    
                                                                                       
Mocht u een gekleurringde mus waarnemen dan kunt u die doorgeven op de website van het Vogeltrekstation .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.