Vroege Vogels

Gerecyclede grond zorgt voor milieuvervuiling

  •    •  
16-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
buizerdlangsdesnelweg

Gerecyclede grond veroorzaakt op meerdere plekken in Nederland milieuvervuiling. Bij minstens tien dijk-, weg- en waterprojecten is het milieu mogelijk verontreinigd door hergebruikte grond, blijkt uit onderzoek van Trouw en EenVandaag.

In deze 'duurzame grond', die grondig opgeschoond zou zijn, blijken nog tal van schadelijke stoffen te zitten. Bij vier projecten is al vastgesteld dat stoffen als arseen en benzeen in de grond zitten en het grond- en oppervlaktewater vervuilen. Tegen het recyclebedrijf dat de grond heeft gereinigd loopt een strafrechtelijk onderzoek.

De problemen worden veroorzaakt door het gebruik van 'thermisch gereinigde grond' (tgg). Dit materiaal ontstaat door vervuilde grond uit saneringen samen met teerhoudend asfalt onder extreem hoge temperaturen te reinigen. Het 'schone' recycleproduct mag worden gebruikt als ‘industriegrond’ in nieuwe projecten.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema16 apr. 2021 - 11:52

schandalig

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.