Vroege Vogels

Geraniumblauwtje waargenomen in Groningen

  •  
10-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geraniumblauwtje

© Fotograaf: Will

Op 7 augustus jongstleden is het zeer zeldzame geraniumblauwtje gezien in Groningen. Dit is de meest noordelijk plek waar de vlinder ooit is gesignaleerd. Zo meldt de website Nature Today.

Exotisch blauwtje

Het beestje wat zelfs niet ieder jaar in Nederland wordt gezien, is eigenlijk een exoot uit verre zuidelijke streken. Oorspronkelijk komt de soort namelijk uit Zuid-Afrika. In 1989 werd hij voor het eerst in Europa waargenomen, op Mallorca. Hier leeft de vlinder op Pelargoniumkwekerijen en zorgde daar voor veel overlast. Vanuit daar heeft het insect zich verspreidt en is het nu een veel geziene gast op geraniumplanten rond de mediterrannee. Hij breidt zich uit naar het oosten van het Middellandse Zeegebied en komt ook noordelijker wel voor. Ook in Vlaanderen en Nederland zijn er meldingen van dit vlindertje.
Toch was het erg verrassend dat Lucie Kooistra uit Groningen er eentje te zien kreeg in de Stad. In eerste instantie herkende ze het kleine bruine vlindertje niet, maar via het forum van Waarneming.nl en Telmee kwam ze er snel achter dat het ging om het geraniumblauwtje. Deze werd voor het eerst in 1999 in Nederland waargenomen in Zeeland. Daarna was hij een incidentele zwerver die sommige jaren niet en in andere jaren op een, twee of maximaal vier plekken werd gezien. In de hele warme zomer van 2003 plantte hij zich ook voort op twee plekken, in Beek (Limburg) en Heesch (Noord-Brabant). De soort heeft geen winterslaap en kan hier de winter dus niet overleven, dus jaar in jaar uit moet hij ons land weer bereiken. Verreweg de meeste waarnemingen van deze vlinder komen uit augustus en september, dus wie weet of je hem ook nog te zien krijgt. Maak wel ook even een foto voor de zekerheid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.