Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Geplande kolencentrales in Azië ondermijnen klimaatdoelen'

30 jun 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1034 keer bekeken
  •  
Kolencentrale

© bron: pixabay

Vijf Aziatische landen zijn volgens Carbon Tracker, een denktank die de wereldwijde transitie naar schonere energie analyseert, verantwoordelijk voor 80 procent van de nieuwe kolencentrales die wereldwijd zijn gepland. In een woensdag gepubliceerd rapport waarschuwt de denktank dat de bouw van de geplande centrales het bereiken van internationale klimaatdoelen zal ondermijnen.

Gebruik kolen in Europa en VS neemt af

China, India, Indonesië, Japan en Vietnam zijn van plan om meer dan 600 nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales te bouwen, met een gezamenlijke capaciteit van meer dan 300 gigawatt. Het gebruik van kolen is afgenomen in Europa, de Verenigde Staten en elders in de wereld, nu regeringen onder druk staan om de CO2-uitstoot te verminderen en de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging deze eeuw onder de 2 graden Celsius te houden.

'Meerendeel geplande steenkoolprojecten is niet rendabel'

Volgens het rapport van Carbon Tracker zal 92 procent van de geplande steenkoolprojecten in de vijf Aziatische landen niet eens rendabel zijn en zelfs tot een verspilling van naar schatting 125 miljard euro leiden. Tegen 2024 zouden hernieuwbare energiebronnen in elke grote regio immers goedkoper zijn dan steenkool, aldus het rapport. Bovendien zou het tegen 2026 duurder zijn om kolen te exploiteren dan te investeren in hernieuwbare energieopwekking.

De vijf Aziatische landen exploiteren nu bijna driekwart van de wereldwijde kolencentrales. Meer dan de helft van alle fabrieken staat in China.

'Verenigd Koninkrijk stopt 2024 met kolen voor elektriciteit'

Het rapport van Carbon Tracker verscheen op dezelfde dag dat het Verenigd Koninkrijk aankondigde per oktober 2024 geen kolen meer in te zetten bij het verwekken van elektriciteit. Het doel hiervan is andere landen aan te sporen tot het versneld terugbrengen van hun CO2-uitstoot.

Bron: ANP

Meer over:

kolen, klimaatdoelen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema30 jun 2021 - 12:41

alle kolencentrales dicht is het beste per direkt.