Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Genomineerden Jan Wolkers Prijs 2019: van wetenschap tot poëzie

11 okt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Vogelatlas_HarveyvanDiek

© Harvey van Diek met de Vogelatlas. Foto: Henny Radstaak

Twee uitersten in de shortlist van vijf genomineerden voor de Jan Wolkersprijs 2019: de Vogelatlas van Nederland, een wetenschappelijk werk en Laat een boodschap achter in het zand, een poeziebundel voor kinderen.

De Vogelatlas van Nederland

De Vogelatlas van Nederland is een wetenschappelijke weerslag van het werk van meer dan 2000 vrijwilligers die jarenlang door heel Nederland vogels hebben geteld. Want tellen is de enige manier om erachter te komen hoe het nu echt gaat met de vogelstand. Die gegevens zijn weer nodig bij het maken van beleid. In de Vogelatlas, samengesteld door o.a. Harvey van Diek van Sovon Vogelonderzoek Nederland, wordt per soort beschreven wat de trend is - gaat de soort achteruit of vooruit? - en zijn verspreidingskaarten opgenomen. Het resultaat: een boek van 640 pagina's, rond de 3,7 kilo zwaar, waarin het wel en wee van 324 vogelsoorten staat beschreven.
Laat een boodschap in het zand

© tekening:Annemarie van Haeringen Fotograaf: Merlijn Schneiders

Tekening door Annemarie van Haeringen (Fotograaf: Merlijn Schneiders)

Laat een boodschap achter in het zand

Een poëziebundel over evenhoevigen. Dus dieren met twee of vier tenen. Bibi Dumon Tak schreef er een boek over: Laat een boodschap achter in het zand. Met illustraties van Annemarie van Haeringen. 
Bibi Dumon Tak schrijft informatieve boeken over dieren en dit is haar eerste dichtbundel. In de bundel komt de wilde kameel aan het woord door middel van een contactadvertentie: Komt uit Mongolië, Gobi wstn. | Chinese uit Lop Nur geen probl. | Mag ook hele harem zijn. En een klacht van de okapi over discriminatie van de onevenhoevigen, die niet in dit boek mochten. Toch lukt het de tapir, met drie tenen, toch om in het boek te komen. Hoe? Door een spreekbeurt te houden over evenhoevigen! Ook de giraf komt aan bod. Wil je zien hoe Bibi het gedicht aan de giraffen voordraagt? Kijk hieronder het filmpje!

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.