Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Genomineerd voor de JWP: Binnenstebinnen

27 sep 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Kikker en waterlelie

© fotograaf: Arie van 't Riet

Nog vijf Nederlandse natuurboeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. Er zijn meer dan 100 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2017 en 1 juni 2018: veldgidsen, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans. Op zondag 21 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt, tijdens een speciale uitzending in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Binnenstebinnen


De komende weken komen alle genomineerden in onze radio uitzending aan bod. Zondag 30 september is er aandacht voor het boek 'Binnenstebinnen'. Met tekst van tweevoudig Gouden Griffel-winnaar Jan Paul Schutten en röntgenkunst van Arie van 't Riet. 

Juryrapport

Juryvoorzitter Jean Pierre Geelen over dit boek:
“Een jeugdboek is het eigenlijk maar dat mag je ook betwijfelen van mij want voor volwassenen is het net zo leuk. Arie van t Riet heeft röntgenfoto’s gemaakt van dieren en ook van planten. Niet een maar velen en Jean Paul Schutten heeft daar teksten bij geschreven die een beetje uitleggen wat je daarbij ziet en dat is heel verrassend. Zeker voor jeugdigen maar ik moet zeggen ook ik heb er veel uit geleerd, want ja wat weet je eigenlijk van de skeletten van een vogel om maar iets te noemen of welk dier ook. En het is prachtig vorm gegeven. Het is een bladerboek, en het is inderdaad ook een beetje kunstzinnig vorm gegeven wat het natuurlijk extra aantrekkelijk maakt. Ik kende zo iets nog niet, zeker niet van zoveel verschillende diersoorten, de teksten doen ook veel, maar het is ook een hele aanstekelijke manier om kennis te maken met een heel onverwacht aspect van natuur en het is zo heerlijk vorm gegeven dat doet ook wat.“

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.