NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2019: Foon

27 sep 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Foon

© Foon, auteur Marente de Moor. Foto: Jeannette Parramore

Duistere klanken bepalen de sfeer van 'Foon', de laatste roman van Marente de Moor. Het speelt zich af in de afgelegen bossen aan de rand van Rusland. Biologenechtpaar Nadja en Lev dreven er een asiel voor verweesde beren, maar die is na een drama voorgoed gesloten. Lev en Nadja vereenzamen en lijken langzaam op te lossen in de natuur zelf. 
Grote Geluiden
'Grote geluiden" noemen ze de duistere klanken die zich nu en dan manifesteren. Soms klinkt het als trompetgeschal. Soms als een voorwereldlijk beest. Het is iets tektonisch, zeggen Nadja en Lev ter geruststelling tegen elkaar. Iets meteorologisch, wellicht. Maar deze duistere klanken hingen niet altijd in de lucht boven hun huis in de Russische bossen. Bij alle speculaties over wát die ‘Grote Geluiden’ nu zouden kunnen zijn, komt ook de vraag voorbij of het misschien de aankondiging van het Einde der Tijden is. 
Neergang
De twee zoölogen staan inmiddels ook dichter bij de dieren die ze ooit bestudeerden dan bij de mensenwereld, hun kinderen zijn weggetrokken, ze worden omringd door honden, katten, beren, geiten, vleermuizen, alsmede door geesten, trollen en heksen. Ze dragen niet alleen hun eigen verleden mee het heden in, maar zijn ook getekend door een eeuw Russische geschiedenis: het communisme, de oorlog, de Stalintijd, de neergang.   
Jan Wolkers Prijs
Foon is één van de vijf genomineerden voor de Jan Wolkers Prijs 2019. Jurylid Jean Pierre over Foon: "Het is een schitterende roman waar de natuur op een volstrekt natuurlijke wijze vanaf druipt op elke pagina."
Auteur: Marente de Moor
Uitgeverij: Querido
NUR: 301
Paperback
ISBN: 9789021419657
Prijs: € 12,99

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.