Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Genomineerd: In krabbengang door kreeftenboeken

14 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
krabbengang
Charles Fransen, marien bioloog bij Naturalis en boekwetenschapper Alex Alsemgeest schreven een boek over een van de meest opmerkelijke biologen, die Nederland ooit heeft gekend. En zijn hiermee genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs. 'In krabbengang door kreeftenboeken' is een bijzonder eerbetoon aan Lipke Bijdeley Holthuis. Hij was wereldwijd misschien wel de grootste autoriteit op het gebied van krabben, kreeften en garnalen.
Oud Naturalis conservator Lipke Bijdeley Holthuis, die in 2008 is overleden, legde in een halve eeuw tijd werelds grootste collectie krabbelaria bijeen: maakt niet uit wat het is, als er maar een kreeft, krab of garnaal in of op staat. Dat gold ook voor boeken, waarvan hij er duizenden verzamelde. Holthuis deed ook veel onderzoek aan kreeftachtigen. Zo heeft hij honderden nieuwe soorten voor de wetenschap ontdekt. In Nieuw Zeeland leeft er zelfs een garnaal, die zijn naam draagt, als een soort eerbetoon.
Boekgegevens
Titel: In krabbengang door kreeftenboeken
Auteurs: Alex Alsemgeest en Charles Fransen.
Uitgever: Naturalis Biodiversity Center
Pagina’s: 216
Prijs: € 24,95
ISBN: 978-90-6519-0130

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar