'Genoeg energie in de wind voor de hele wereld'
• 12-09-2012
• leestijd 2 minuten
© Windmolen
In wind zit genoeg energie om de hele wereld van stroom te voorzien, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Ze wijzen ook op de mogelijkheden van atmosferische wind. Onderzoekers van de Stanford-universiteit en het Livermore National Laboratory bekeken vanuit geofysisch standpunt hoeveel energie men eigenlijk zou kunnen halen uit wind – zonder daarbij rekening te houden met de technische of economische beperkingen. Via computermodellen berekenden ze de energiemogelijkheden van zowel de oppervlaktewinden als de atmosferische winden, die op grote hoogte waaien.
Atmosferische winden
Vandaag de dag heeft de mensheid ongeveer 18 terawatt nodig, dat is 18 biljoen watt (18 met twaalf nullen achter). Die energie zou je in theorie helemaal uit de wind kunnen halen, berekenden de geofysici: oppervlaktewinden hebben een vermogen dat twintig keer hoger ligt, uit atmosferische winden zou je zelfs honderd keer meer kunnen halen dan wat de mensheid vraagt.
Zwevende turbines
De wetenschappers hielden in hun simulaties rekening met de invloed die een groeiend aantal windturbines op de wind zou hebben. Want windmolens zijn obstakels en hoe meer er komen, hoe groter de kans dat ze de winden vertragen. Oppervlaktewinden drijven de bekende windturbines op land en op zee aan. Voor de atmosferische winden zou je zwevende turbines kunnen inzetten.
Stabieler
Dat is nog toekomstmuziek maar begin dit jaar meldde technologiewebsite Techcrunch al dat een Amerikaans bedrijf met zwevende turbines experimenteert, met financiering van onder meer Google. Het lijken lichte vliegtuigjes die tot op grote hoogte kunnen stijgen en via een kabel de energie naar de grond sturen. Atmosferische winden zijn stabieler dan oppervlaktewinden en halen hogere snelheden. De studie verscheen zopas in Nature Climate Change.
Bron: Duurzaamnieuws