Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Genetisch onderzoek naar de gladde slang

  •  
11-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
792 keer bekeken
  •  
De Pelen staat bekend om de vele verschillende vogels en vlinders. Maar wie goed naar de grond kijkt, heeft kans de gladde slang tegen te komen. De gladde slang is een van de drie slangensoorten die in Nederland te vinden is. Anders dan de adder en de ringslang heeft hij schubben zonder richeltjes en daarom heet ook hij de gladde slang. Hij kan maximaal 65 centimeter lang worden.

In Nederland zit de gladde slang veel op zandgronden én in hoogveengebieden. Van dat hoogveen is niet veel over, dus dat maakt De Pelen een belangrijk leefgebied. Juist de afwisseling van het natte hoogveen en de droge heidevelden vormen de ideale combinatie. Ook de ruige natuur van De Pelen vinden ze prettig, omdat de gladde slang zich vaak goed verstopt.

Slangen onder metalen platen

Domin Dalessi doet al jaren onderzoek naar de gladde slang in de Pelen. Al met al heeft hij zo’n 1500 exemplaren gevangen om DNA af te nemen. Dat neemt hij af om te onderzoeken hoe de individuen verwant zijn aan elkaar. Daarmee kan hij zien hoe het met de populatie in de Pelen gaat. Omdat de gladde slangen zo’n ontzettend verborgen levenswijze hebben, gebruikt Dalessi metalen golfplaten om de slangen makkelijker te vangen. Onder die platen wordt het snel warm. Gladde slangen houden van die warmte en verschuilen zich daarom graag onder die platen.

Bedreigde soort

De gladde slang staat op de rode lijst als bedreigde soort en ook in de Pelen is de populatie de afgelopen dertig jaar langzaam achteruitgegaan. Dat komt bijvoorbeeld door de versnippering van het natuurgebied, waardoor slangen elkaar niet meer kunnen bezoeken en niet genoeg uitwisseling is tussen populaties. Er is dan te weinig genetische diversiteit. Maar ook grote branden, zoals die van een jaar geleden, hebben als gevolg dat het aantal slangen afneemt. Toch ziet Dalessi op plekken waar het vorig jaar brandde weer nieuwe dieren.

Vroege Vogels TV in De Pelen is vrijdag 11 juni 2021 om 19:40 te zien op NPO 2!
Let op de uitzending begint deze dag iets eerder.


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.