NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Gemummificeerde grottenleeuwwelpjes gevonden

25 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
Hoehlenloewe_CaveLion_hharder.jpg
In Siberië zijn twee bevroren grottenleeuwwelpjes gevonden die tevoorschijn kwamen nadat het ijs was ontdooid. De welpjes zijn waarschijnlijk 12.000 jaar oud en verkeren in een bijzonder goede staat. Zelfs de snorharen zijn te zien.
Op de website van de BBC zie je mooie foto’s van de welpen.mooie foto’s
De twee welpjes hebben de namen Uyan en Dina gekregen, naar hun vindplaats aan de oever van de rivier de Uyandina. In 2015 smolt het ijs dat de twee dieren zo lang in zijn greep had. Een team van verzamelaars die op zoek waren naar slagtanden van mammoeten vond de welpjes.
CompleetHet zijn de meest complete overblijfselen van een grottenleeuw (Panthera leo speleae) die ooit zijn gevonden. De poten, staart, oren, ogen en wollige vacht zijn bewaard gebleven in het ijs. Het is nog onduidelijk hoe oud de restanten precies zijn, maar op basis van eerdere vondsten wordt nu 12.000 jaar aangehouden.
De oorzaak van het ijskoude begrafenis is waarschijnlijk een aardverschuiving. Toen de welpjes stierven waren ze ongeveer twee tot drie weken oud. Dat wordt geconcludeerd op basis van de nog niet doorgekomen melktanden.
Fossiele grottenleeuw in NederlandDe grottenleeuw leefde ook in Nederland tijdens het pleistoceen. Ons land is een goede plaats om fossielen van grottenleeuwen te vinden. Vooral in de Noordzee worden veel fossiele resten opgevist. Ook op het vaste land worden skeletresten zoals kaken, losse tanden en kiezen gevonden, waar ze zijn begraven onder dikke lagen riviersediment.
Bron: BBC

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.