Vroege Vogels

'Gemodificeerde muggen kunnen levens redden'

  •  
11-10-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_142286.jpg
Londense wetenschappers hebben genetisch gemodificeerde muggen ontwikkeld, die binnenkort moeten worden uitgezet om malaria tegen te gaan. De muggen moeten in gebieden waar de veelal dodelijke ziekte voorkomt, de natuurlijke muggenbevolking vervangen en zo duizenden levens redden. Dat meldde de Britse krant The Guardian maandag.
De onderzoekers van het Imperial College in Londen voegden een gen toe waardoor de zaadballen van de mannetjesmuggen fluoriserend worden, waardoor ze machinaal kunnen worden onderscheiden van de vrouwtjes. De wetenschappers willen steriele mannetjes fokken en die bij miljoenen tegelijk uitzetten. In bepaalde gebieden zouden muggen dan binnen enkele weken tot het verleden kunnen behoren.
Het uitzetten van steriele mannetjesmuggen is volgens veel hulpverleningsorganisaties de beste manier om malaria aan te pakken. Het probleem was tot nu toe dat er bij het insekt op het oog vrijwel geen onderscheid is tussen de twee seksen.
Alleen de vrouwtjesmuggen steken de mens en kunnen zo malaria overbrengen. Ook wanneer de vrouwtjes steriel zijn, kunnen ze iemand met de moeraskoorts besmetten. Daardoor zou de situatie juist verslechteren als steriele mannetjes en vrouwtjes tegelijk worden uitgezet.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.