Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Gemodificeerde appelboom goed voor milieu'

  •  
15-02-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
appelboom.jpg
Het is onderzoekers van de Universiteit Wageningen gelukt appelbomen dusdanig genetisch te modificeren dat hun weerstand tegen schurft aanzienlijk toeneemt. Daardoor zijn veel minder bestrijdingsmiddelen nodig en dat is weer goed voor het milieu. Dat maakte de universiteit vrijdag bekend.
In het beste geval vertoonde een gemodificeerde appelboom 60 procent minder aantasting door schimmel. Schurft is de belangrijkste schimmelziekte in de appelteelt.
Plant Research International, onderdeel van Wageningen, ontwikkelde in 1994 appelbomen met extra erfelijk materiaal afkomstig uit gerst. Het stukje DNA dat gerst beschermt tegen schimmel, bleek in het laboratorium ook werkzaam tegen de schimmel die appelschurft veroorzaakt.
De onderzoekers hebben vervolgens in 2003 een aantal genetisch gemodificeerde appelbomen, waaronder de rassen Gala en Elstar, geplant en een aantal 'controlebomen'. Op de bomen werden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. De Gala-boom had 60 procent minder schruftaantasting dan de niet gemodificeerde bomen. "Dat betekent dat de genetisch gemodificeerde bomen aanzienlijk minder chemische bescherming nodig hebben.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor