Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gemeenten kansloos tegenover geheime giftreinen

  •  
26-01-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_161383.jpg
Gemeenten hebben niets te zeggen over het vervoer van giftige stoffen door hun wijken. Ze weten niet wanneer en hoe vaak giftreinen langsrijden, omdat daarover geen informatie wordt verstrekt. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport 'Ammoniakvervoer, de risico's en lokaal bestuur' dat SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen vandaag publiceert. In het rapport dat in samenwerking met de gemeenten is geschreven, wordt geconcludeerd dat er een alarmerend gebrek aan informatie is, dat er geen toereikende rampenplannen zijn en dat gemeenten hun inwoners niet tot slecht informeren.
Van Velzen: 'Het is volstrekt onbegrijpelijk dat gemeentes niet adequaat genformeerd worden over deze risicovolle transporten. Economische belangen mogen nooit boven de veiligheid van de bevolking gesteld worden!'
De rol van gemeenten bij het vervoer van gevaarlijke stoffen is verwaarloosbaar klein. Nog alarmerender is dat bijna alle gemeenten aangeven geen toereikend rampenplan te hebben als ammoniak uit een tank zou lekken. Van Velzen: 'De gemeenten werkten graag aan het onderzoek mee, omdat ze bij het Rijk al jaren tevergeefs aankloppen. Hun frustratie is groot, omdat ze er niets over te zeggen hebben. Dat de regering meer treinen wil laten rijden, maakt dat alleen maar erger'. Bij een groot ongeluk kunnen volgens risicoberekeningen tientallen doden en honderden gewonden vallen binnen een straal van 1400 meter.
De overbodige ammoniaktransporten door Nederland zijn de SP al jaren een doorn in het oog. Met haar comit‚ Rood sein voor de ammoniaktrein voerden lokale afdelingen acties om omwonenden van het spoor bewust te maken van de gevaren van ammoniak. Van Velzen: 'De huidige situatie is onhoudbaar. Staatssecretaris Van Geel en minister Peijs moeten eens luisteren naar de protesten van mensen die blootgesteld worden aan risico's. Ik ga ervan uit dat de bewindslieden in het rapport aanleiding zien om DSM te dwingen de verwerking en productie van ammoniak samen te brengen zodat deze transporten overbodig worden.'
Van Velzen heeft er bij staatssecretaris Van Geel en bij ammoniakproducent DSM op aangedrongen de productie en verwerking van ammoniak bij elkaar te brengen. Om de druk op te voeren, maakt Van Velzen maandag 30 januari een tour langs alle gemeenten die langs de transportroute liggen, waarbij ze het rapport aan de lokale burgemeesters zal overhandigen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.