Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Gemeenten hardnekkig nalatig bij duurzaam inkopen vervoer

24 okt 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Uitlaat auto

© Bron: Pixabay

Gemeenten sturen nauwelijks op duurzaamheid bij de keuze van hun eigen vervoersmiddelen. Slechts 8% voldoet aan de landelijke duurzaamheidscriteria voor luchtkwaliteit en CO2-uitstoot bij aanbestedingen voor dienstauto’s, contractvervoer en huisvuilwagens. De overgrote meerderheid stelt onvoldoende eisen, waarmee de gemeente niet effectief stuurt op schone voertuigen. Dit blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.
Natuur & Milieu voert al vier jaar vergelijkbare onderzoeken uit. Daaruit komt steeds hetzelfde beeld: “Op papier hebben veel gemeenten mooie ambities voor luchtkwaliteit en klimaat. Maar in de inkooppraktijk zien we hier weinig van terug,” aldus Marjolein Demmers, directeur bij Natuur & Milieu. “Gemeenten hebben een voorbeeldrol richting hun burgers. Een keuze voor de meest schone voertuigen zou dan ook een no-brainer moeten zijn. Helaas blijkt het tegendeel waar.” 

Ameland en Utrecht aan kop

Slechts tien van de 122 onderzochte gemeenten scoren een dikke voldoende: in de aanbestedingen voor Ameland (9,2) en Utrecht (9) zijn ambitieuze inkoopeisen opgenomen. Ook gemeenten als Gorinchem en Goeree-Overflakkee vragen meer dan de minimumcriteria voor duurzaamheid. Maar daarna gaat het al snel bergafwaarts in de benchmark. Veel gemeenten stellen in het geheel geen duurzaamheidseisen en scoren zelfs een 1, waaronder Den Helder, Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk en Noordwijk. Vooral de aanbestedingen voor huisvuilwagens scoren zeer laag. 

Over het onderzoek

In het onderzoek zijn alle 65 aanbestedingen van de in totaal 122 gemeenten gerangschikt die vanaf medio 2017 tot medio 2018 een aanbestedingstraject hebben doorlopen voor mobiliteitsinkoop. Onder mobiliteitsinkoop vallen in dit onderzoek dienstauto’s (ofwel eigen wagenpark van de gemeentes), contractvervoer (ofwel leerlingen- en Wmo-vervoer) en huisvuilwagens. Het onderzoek en de volledige benchmark van alle onderzochte gemeentes zijn hier te vinden.
Bron: Natuur & Milieu

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.