Vroege Vogels

Gemeenten gewezen op slechte bestrijding eikenprocessierups

  •  
21-06-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_113178.jpg
Het ministerie van Landbouw en Natuur heeft gemeenten woensdag afgeraden om de eikenprocessierups in de huidige volgroeide fase nog weg te branden. Bij het verbranden van spinselnesten met een gasvlam in de open lucht komen de gevaarlijke brandharen juist vrij en die kunnen zich vervolgens tot ver in de omgeving verspreiden.
Wegzuigen van de nesten is op dit moment de beste bestrijdingsmethode, legde voorzitter Henk Jans van een speciale expertgroep uit.
Wegbranden gebeurt volgens Jans nu nog in de gemeente Weert waar de overlast dit jaar erg groot is en in de Achterhoek waar het fenomeen relatief onbekend is.
De eikenprocessierups heeft zich dit jaar weer verder verspreid. De rups komt nu ook voor in Zuid-Limburg, een gebied dat voorheen nog vrij was van deze rups. Verder wordt de eikenprocessierups waargenomen in een toenemend aantal plaatsen in Twente en de provincies Utrecht en Gelderland. Daarnaast verspreidt de rups zich naar het noorden en het westen van het land.
Overlast en gezondheidsklachten komen vooral voor in Midden-Gelderland en Limburg, in het gebied dat grenst aan Belgisch Limburg. Bij de Belgen was de plaag dit jaar zo groot dat het leger werd ingezet bij de bestrijding.
De haartjes van de processierups kunnen bij mensen leiden tot benauwdheid, koorts en huid- en oogirritaties.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.