Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gemeenten eerder in gevecht met processierups

  •  
13-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Eikenprocessierups_leenmoraal_01.jpg
Dankzij de warme winter moeten gemeenten veel vroeger dan normaal de strijd aanbinden met de eikenprocessierups. Dat stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit en het Kenniscentrum Eikenprocessierups donderdag op de website Natuurbericht.nl.
De eitjes van de rups komen door het zachte weer eerder uit; de eersten al begin april. Normaal is dat later in april. Eiken krijgen door dezelfde zachte winter ook sneller blad en dus is er al vroeg in het seizoen genoeg te eten voor de rupsen. ,,De preventieve bespuitingen zullen dit jaar eerder plaats moeten vinden dan voorgaande jaren'', waarschuwen de onderzoekers.
Er zijn bovendien veel eitjes op veel plaatsen. De vlinders die de eitjes leggen gedijden goed in de warme zomer van vorig jaar en hebben zich dus over een groot gebied verspreid.
De dieren kunnen na een paar vervellingen gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. Ze krijgen dan namelijk brandharen, die ze kunnen afschieten bij bedreiging. Bovendien kunnen de haartjes door de wind worden weggeblazen, waardoor iemand ook een eind verderop last heeft. De haartjes kunnen irritatie aan huid, luchtwegen en ogen opleveren en in een enkel geval ook koorts en misselijkheid veroorzaken. Gemeenten bestrijden de nesten door ze te bespuiten.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.