NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Gemeente Zandvoort, sta rijden van Formule 1 over strand niet toe!'

24 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
noordvoort

© fotograaf:Gert-Jan Overpelt

Update: Het gemeentebestuur van Zandvoort staat toe dat de Formule 1-teams tijdens de Grand Prix over strand van Noordwijk naar Zandvoort  rijden. De gemeenteraad heeft een motie van vier partijen tegen het toestaan van vervoer over het strand verworpen.

Verschillende natuurorganisaties hebben middels een brief aan de gemeente Zandvoort gevraagd om geen medewerking te verlenen aan het rijden met auto ́s over het strand tussen Noordwijk en Zandvoort tijdens de Formule 1 races in mei van dit jaar.

Vorige week was een dergelijk verzoek ook richting de gemeente Noordwijk gegaan.  Het 'bizarre' plan om het transport van de Formule-1 teams van en naar Zandvoort over het strand te laten plaatsvinden gaat dwars door Strandreservaat Noordvoort, tijdens het broedseizoen. En dat is  volgens de natuurorganisaties volstrekt onverantwoord.

"Rijden over het strand midden in het broedseizoen gaat ten koste van de rust voor kustvogels en zeehonden", zo staat geschreven in de brief. Helaas bleek een onderzoek naar alternatieven voor de gemeente Noordwijk niet bespreekbaar.

Noordvoort is een oase van rust

Voor ondergetekende natuurorganisaties is Noordvoort een mooi voorbeeld hoe gemeenten, waterschap, duinbeheerders en (lokale) natuurorganisaties goed hebben samengewerkt om op een rustig gedeelte van het strand tussen Noordwijk en Zandvoort natuur en landschap te versterken. En dit op een wijze die niet ten koste gaat van de strandrecreatie.

De organisaties wijzen gemeente Zandvoort er op, dat de onlangs gestarte petitie tegen het rijden over het strand inmiddels door zo ́n 20.000 burgers is ondertekend. Er is kennelijk veel onvrede onder de burgers om door het strandreservaat te gaan rijden tijdens de Formule 1.

In Zondag met Lubach (VPRO) werd dit absurde plan nog even haarfijn gefileerd:
De brief is geschreven namens Stichting Duinbehoud,Vereniging voor Natuur & Vogelbescherming, Noordwijk Landschap Noord-Holland, Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland, Stichting Milieu Overleg Bollenstreek, IVN Zuid Kennemerland en Natuurmonumenten

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.