NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Geluidenquiz - week 50_11_12_2015

13 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
c56cbfcfcf.jpg

© Fotograaf: jvriens

Het geluid van afgelopen week was van de bekendste watervogel: de wilde eend. En dan wel specifiek van een vrouwtje want alleen de vrouwtjes kwaken en de mannetje fluiten meer.
Het vrouwtje gaat gecamoufleerd door het leven. Evenals het mannetje heeft het vrouwtje een blauwe spiegel. Na het broedseizoen (augustus-september) gaan alle eenden in de rui en krijgt het mannetje hetzelfde verenkleed als het vrouwtje. Alleen aan de kleur van de snavel kun je ze nog duidelijk onderscheiden: de vrouwtjes snavel is zeemkleurig, de snavel van het mannetje is geel.
wildeeend_jvriens
Fotograaf: jvriens
Het is het vrouwtje dat op de eieren zit, verscholen in de oevervegetatie of een hooiland. Gedurende de winter worden de paartjes gevormd, waarbij het er soms heftig aan toegaat. In de vrije natuur heeft het vrouwtje vele mogelijkheden om te vluchten, maar in stadsvijvers ligt dit heel anders. Door de steile oevers en ontbreken van begroeiing legt ze het soms af tegen de mannetjes.
Winnaar van deze week is Yvonne Vermazen uit Rijswijk.
Speel de geluidenquiz
Ook in 2015 is er weer elke week een bijzonder natuurgeluid. Je krijgt een week de tijd om uit te vinden wat het is, want de volgende zondag vertellen we meer over het mysterieuze geluid. We houden elke week de stand bij van inzenders die het goed hebben dus het gaat lonen als je elke week meedoet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.