Vroege Vogels

Geluidenquiz - week 5

  •  
29-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bessenbandzweefvlieg_Vrouwtje__2_.JPG
De geluidenquiz waar Vroege Vogels dit jaar de radio-uitzending mee begint heeft heel afwisselende opgaves. Van vogel tot zoogdier naar insect. En van eenvoudig tot specialistisch. Als het té moeilijk wordt doen we er wat aanwijzingen bij en rekenen dan ook 'familie-namen' goed.
De opgave van 26 januari was zo'n moeilijke, want wie heeft er ooit van de bessenbandzweefvlieg gehoord?
Daarom verklapte Menno Bentveld al dat het om een insect ging en hebben we alle zweefvliegen goedgekeurd.De winnar deze week is Ben Baartman uit Gennep. Hij krijgt de CD Around Barios van gitarist Enno Voorhorst.
Informatie over de onbekende zweefvlieg halen we uit Wikipedia:
De bessenbandzweefvlieg (Syrphus ribesii) is een insect uit de familie zweefvliegen (Syrphidae). Het is een algemene soort die in Europa voorkomt. Qua uiterlijk heeft de vlieg veel weg van de bosbandzweefvlieg. De soort komt met name voor in bossen, bosranden en plaatsen waar veel struweel is. Ook komen ze wel in bloemrijke achtertuinen voor.
Uiterlijk
De bessenbandzweefvlieg is een gele vlieg met zwarte banden op het achterlijf die gemiddeld 12 mm wordt. Het borststuk is dof koper gekleurd en de poten zijn deels geel en deels zwart. Zoals bij vele andere vliegsoorten is het geslacht te onderscheiden door de ogenstand (mannetje heeft ogen aan elkaar, vrouwtje staan iets verder uit elkaar). Verder verschilt het vrouwtje ook doordat het gele achterdijen heeft.
Vliegtijd
De vliegtijd van de bessenbandzweefvlieg is van april tot november.
Winnaar is Ben Baartman uit Gennep:
Elke week een bijzonder natuurgeluid. Je krijgt een week de tijd om uit te vinden wat het is, want de volgende zondag vertellen we meer over het mysterieuze geluid. We houden elke week de stand bij houden van inzenders die het goed hebben dus het gaat lonen als je elke week meedoet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.