NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Geluidenquiz - week 47_20_11_2015

22 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
goudhaan_03.jpg

© Fotograaf: petervanduijn

In ons land komen het hele jaar rond grote aantallen goudhaantjes voor. Dat merk je alleen niet zo snel omdat ze vooral in de toppen van naaldbomen leven. Je hoort ze eerder dan dat je ze ziet. Hun liedje of roepjes van hoge tonen; ‘zrie-zrie-zrie’ is heel herkenbaar.
Ze leven in groepjes en trekken vaak op met mezen. In de trektijd als er duizenden goudhanen in ons land neerstrijken zijn ze zo met voedsel zoeken bezig dat je ze soms bijna aan kunt raken.
De goudhaan is Europa’s kleinste vogeltje. Van snavel tot staartpunt meet hij slechts 8,5 cm! Ze zijn klein maar kunnen wel behoorlijk fel zijn zoals te zien is in het onderstaande filmpje (Gefilmd door Judith Cornet):  
Winnaar van deze week is Roman Beukema uit Amsterdam.
Speel de geluidenquiz
Ook in 2015 is er weer elke week een bijzonder natuurgeluid. Je krijgt een week de tijd om uit te vinden wat het is, want de volgende zondag vertellen we meer over het mysterieuze geluid. We houden elke week de stand bij van inzenders die het goed hebben dus het gaat lonen als je elke week meedoet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.