Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geluidencursus: mezen

  •  
29-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5579 keer bekeken
  •  
Pimpelmees

© Rob Buiter

De vogelzang in het voorjaar, dat is eigenlijk een soort langgerekte Bolero van Ravel : iedere week een paar instrumenten erbij! En het mooie van deze tijd van het jaar is dat het orkest nog niet op volle sterkte is, dus dan kun je de verschillende vogelsoorten nog goed herkennen. De mezen laten zich altijd vroeg in het concert horen. 

Koolmees: fietspompje

Van de koolmees zijn enorm veel verschillende geluiden bekend, sommigen zeggen wel 200 verschillende. De basis is steeds het beroemde ‘fietspompje’: ' ti-tu-ti-tu-ti-tu ". Maar daar blijkt de koolmees dus oeverloos mee te kunnen variëren: ' ti-ti-du-ti-ti-du … ' of ' tudi-tudi-tudi' .

Pimpelmees: zilveren belletje

Het bekendste geluid van de pimpelmees is een hoog en ijl ‘zilveren belletje’ twee hoge toontjes en dan een reeks van een stuk of zeven iets lagere: ti ti dududududududu

Zwarte mees: ijle versie van de koolmees

De zwarte mees lijkt niet alleen in uiterlijk wel wat op de koolmees, ook zijn zang heeft wel wat weg van de tweetonige reeksen van de koolmees. Alleen klinkt de zwarte mees een stuk minder ‘vol’ dan de koolmees. Bovendien moet je voor de zwarte mees echt de bossen in (liefst naaldbossen), waar je de koolmees ook in de stad kan horen.

Glanskop: metalige mees

De glanskop is een lastiger mees. Het geluid is ‘typisch mees’, maar klinkt wat ‘metaliger’ dan de andere mezensoorten: ' tiu-tiu-tiu-tiu-tiu' !

Matkop: melancholische mees

De matkop ziet er vrijwel hetzelfde uit als de glanskop, maar zijn zang is duidelijk anders. Hij klinkt 'mat', melancholisch.
De geluiden uit deze serie zijn (voor zover ze niet live in het bos werden opgenomen, afkomstig van de app Birdsounds Europe
De Veldgids Vogelzang wordt uitgegeven door de KNNV.

Meer over:

mees
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

eojfaber
eojfaber2 apr. 2018 - 10:45

Leuk !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.