Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gele vuilniszakken bestand tegen Leidse meeuwen

  •  
06-01-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vuilnis_01.jpg
De gemeente Leiden deelt 150.000 gele vuilniszakken uit die bestand zijn tegen de scherpe snavels van meeuwen. De gemeente wil met deze proef het zwerfvuil in het centrum van de stad terugdringen, zo liet een woordvoerster maandag weten.
Leiden hield vorig jaar op kleine schaal een proef met de gele zakken. ,,Dit keer betrekken we het hele winkelgebied in het centrum van de stad bij de proef'', aldus de zegsvrouw.
Duizenden meeuwen houden huis in de gemeente. De beesten scheuren vuilniszakken open en houden met hun gekrijs mensen uit hun slaap. Proeven met valkeniers en het weghalen van eieren hebben in het verleden geen resultaat opgeleverd. In april komt de sleutelstad met een rapport. Dan moet bekend worden of de gele zakken het wondermiddel zijn tegen de meeuwenoverlast.
De gele zakken zijn veel geavanceerder dan de bekende grijze variant. Meeuwen die de vuilniszakken willen opentrekken om zo etensresten te kunnen bemachtigen, kunnen er hooguit een gat in prikken, maar ze kunnen het materiaal niet verscheuren.
Winkeliers en particulieren kunnen de zakken vanaf 7 januari ophalen bij twintig uitdeelpunten in het Leidse centrum.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.