Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gele lis fleurt oevers op

  •  
25-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
gele lis

Gele lis

© Marinke

De gele lis valt op wanneer je hem ziet langs de oevers van rivieren, plassen, meren en sloten. Met zijn mooie gele bloemen is deze lis in trek bij zowel de mens als bij insecten.

Verspreiding

De gele lis kun je in heel Europa zien behalve in het poolgebied. Deze plant komt voor in voedselrijk water dat weinig stroomt en ondiep is. Doordat ze niet helemaal in het water hoeven te staan kunnen ze ook bij stromend water groeien waarna ze zich manifesteren op de natte oever. Vooral in de ondergroei van broekbossen zie je de gele lis opvallend goed.

Soorten in Nederland

De gele lis is de enige soort uit de lissenfamilie die vanuit een natuurlijke wijze in Nederland voorkomt. Door de populariteit van deze plant als vijverflora worden er veel varianten gekweekt. Je ziet ze tegenwoordig van blauw tot paars. Een opmerkelijke soort uit de familie van de lissen is de stinkende lis. Deze heeft blauwe bloemen en het blad geeft een knoflookachtige geur af.

Met dank aan Nature Today!

Meer over:

gele lis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.