Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gele lis

  •  
12-05-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_110248.jpg
wetenschappelijke naam: Iris pseudacorus
 
Deze algemene, opvallende plant heeft grote kluwens zwaardvormige, parallelnervige bladen, die uit dikke vlezige wortelstokken groeien. Er ontstaan vaak grote kolonies aan de oevers van vijvers en vaarten, in moerassen en vennen en ook op natte bosgrond. De gele bloemen groeien in kleine trossen aan het einde van grote, bladloze stelen. Elke bloem heeft een groot groen schutblad, drie grote naar beneden buigende buiten-kroonbladen en drie kleinere kroonbladen die lijnvormig zijn en half rechtop staan. De gele, in drieën vertakte kroonbladachtige stijl is langer dan de binnenste kroonbladeren en heeft een meeldraad onder elke tak. Na de bloei ontstaan de lange groenachtige vruchten, die bruin worden als ze drogen en opensplijten om de zaden vrij te laten.
De Gele lis kan al vanaf eind april bloeien, meestal begint de bloei rond half mei.
terug naar overzicht >>
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.