Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Gele driestaart keert terug na 100 jaar

8 jul 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
gele driestaart

© Potamanthus Luteus oftewel het vrouwelijke subimage van de gele driestaart. Foto: Daan Drukker (EIS)

Met veel insecten gaat het niet goed maar soms is er goed nieuws. Na meer dan 100 jaar afwezigheid is het eendagsvliegje de gele driestaart weer teruggekeerd in het riviertje de Roer. 

Gele driestaart

In het riviertje de Roer, tegen de Duitse grens bij Roermond, is een soort ontdekt die na 100 jaar weer teruggekeerd is: de  Potamanthus luteus  oftewel de gele driestaart. Deze bijzondere eendagsvlieg heeft drie staartdraden in plaats van twee zoals bij andere geel gekleurde haften het geval is. De gele driestaart is teruggekeerd door de uitzonderlijk goeie condities van het riviertje de Roer. Jarenlang heeft de rivier vrijelijk mogen meeanderen. Het resultaat: mooie grindbanken en zeer schoon water; de ideale leefomgeving voor haften. 

Eendagsvlieg of haft

Officieel heten eendagsvliegen haften. Deze insecten hebben een interessante levensloop. Na enkele jaren onder water als larve geleefd te hebben, kruipen ze het land op en schudden hun huid af. De bruine larve, die iets weg heeft van een hele kleine kreeft, verandert in een mooi gekleurd eendagsvliegje. Ze hebben het stadium van 'subimago' bereikt. De mannetjes en vrouwtjes schieten snel de bosjes in om te ontsnappen aan vissen en libellen. Daar vervellen ze nog een keer tot het volwassen stadium als imago. De haften zullen de mogelijkheid verliezen om te eten omdat ze voor een dag, soms twee dagen, volledig richten op de paring. Daarna zullen ze sterven. 
Op zoek naar de larven van haften bij rivier de Roer. Fotograaf: Jesper Buursink  

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar