Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gele balletdanseresjes

  •  
04-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
winterakoniet_02.jpg
De winterakoniet ( Eranthis hyemalis ) bloeit als een van de eerste planten in het jaar. In een zachte januarimaand kan de winterakoniet dan al voor lentekriebels zorgen. Stinzen en borgen worden langzaam geel gekleurd door de bloemen. De plant is een echte voorjaarsbode, alhoewel het na het opkomen van deze bloem nog erg guur en winters weer kan zijn.
Net als de boterbloemen, komt de winterakoniet uit de familie van de ranonkels. De plant is te herkennen aan een kale stengel met aan de top een gele bloem. Deze bloem bestaat uit zes langwerpige bloemdekbladeren. Aan de onderkant worden de bloemen omringd door een krans van zes ongesteelde groene bladeren. Dit zijn de enige bladeren aan de stengel. Als de bloemen nog in de knop zitten, vallen de bladeren extra op. De plantjes lijken dan net op balletdanseressen in een tutu.
Van oorsprong komt de winterakoniet niet in Nederland voor. Het is een geïmporteerde plant die vaak in tuinen wordt gebruikt. Na een aantal jaar is de exoot verwilderd geraakt en het bloeit nu voornamelijk op beschaduwde, grazige plekken.
Bronnen:
Wikipedia
Soortenbank
Heukels’ Flora
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor