Vroege Vogels

Gelderland wil wolf en vee beschermen

  •  
22-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wolven in nederland

© Foto: Jeroen Kloppenburg / Wolven in Nederland

Een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel gaat voor de provincie Gelderland een plan maken om schade in het leefgebied van de wolven op de Veluwe te voorkomen. De commissie is dinsdag ingesteld op initiatief van de schapen- en geitenhouders in het leefgebied van de wolven.
“Mens en wolf moeten naast elkaar leven. Dat vraagt om goede afspraken. We beschermen de wolf, maar ook vee in het gebied”, stelt verantwoordelijk provinciebestuurder Peter Drenth. Omdat Gelderland de eerste provincie is waar zich weer wolven hebben gevestigd, zijn alle afspraken nieuw.

Maatregelen

In de commissie zitten veehouders, hobbydierhouders, schaapherders en gemeenten maar ook organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Als die samen afspraken hebben gemaakt, kunnen ze de provincie vragen om subsidie voor wolvenwerende maatregelen als hekken of een getrainde hond. De provincie vergoedt dan ook schade die de wolven eventueel veroorzaken.
Pieter van Geel leidde vorig jaar een commissie die een einde moest maken aan alle ophef over het dierenwelzijn in de Oostvaardersplassen. Zijn adviezen zijn vrijwel allemaal opgevolgd.
Bron: ANP

Meer over:

gelderland, wolf, vee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.