Vroege Vogels

Gelderland staat drukjacht op Veluwe toe

  •  
27-09-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_111037.jpg
De provincie Gelderland geeft de Faunabeheereenheid Veluwe toestemming voor drukjacht op wilde zwijnen in het natuurgebied. Er zijn volgens de beheereenheid veel te veel zwijnen en het is onmogelijk duizenden dieren te doden met de gebruikelijke jachtmethode.
In Nederland is drijfjacht op wild sinds 2001 verboden. Voor drukjacht kan onder voorwaarden ontheffing worden verleend. Minister Gerda Verburg van LNV moet de ontheffing ondersteunen. Veel natuurorganisaties en de Partij voor de Dieren zijn fel tegen drukjacht, waarbij drijvers de dieren op een rustige manier in de richting van een jager op een platform proberen te dwingen.
De wildezwijnenstand op de Veluwe neemt explosief toe. Dat komt omdat de dieren in Nederland geen natuurlijke vijanden meer hebben en omdat er nu al jarenlang veel eikels en beukennootjes zijn, favoriet voer van de varkens. Op de Veluwe is plaats voor achthonderd dieren, maar dit voorjaar zijn er 4600 wilde zwijnen geteld. Te veel dieren op een te klein oppervlak zorgen volgens biologen voor dierziektes. Bovendien veroorzaken de zwijnen veel schade aan landbouwgewassen en tuinen.
Jagers gebruiken gewoonlijk de aanzitmethode om zwijnen te doden. Zij strooien maïs om de varkens te lokken en doden ze vervolgens. Zo zijn deze zomer al 2350 dieren afgeschoten. Maar nu er volop eikels en beukennootjes vallen, hebben de dieren geen zin in extra voer. Daarom is volgens de jagers drukjacht nodig om de zwijnenstand in de hand te houden.
Voorstanders van drukjacht stellen dat de methode voor weinig onrust in de natuur zorgt en dat de kans op een dodelijk schot groot is. Tegenstanders zien weinig verschil met de wel verboden drijfjacht, aangezien de jager nog steeds kan afwachten totdat hij een beest voor zijn loop krijgt. In voorgaande jaren hebben natuurbeschermers steeds procedures aangespannen tegen een voorgenomen ontheffing voor drukjacht.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.