Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gelderland dient als laatste gebiedsplan in en wil 10 miljard

  •  
13-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
294 keer bekeken
  •  
vwluwe

Veluwezoom

© assan

Bijna twee weken na de deadline heeft Gelderland als laatste provincie haar plannen voor het landelijk gebied ingediend. Gelderland zegt minimaal 10 miljard euro nodig te hebben om voor de beoogde transitie van het platteland te zorgen, te beginnen op de Veluwe, het grootste Natura 2000-gebied van Nederland. Het Rijk heeft in totaal 24,3 miljard euro gereserveerd voor alle provincies, maar hun gezamenlijke financiële wensen overstijgen ruimschoots de 50 miljard.

Conceptversie

Christianne van der Wal, demissionair minister voor Natuur en Stikstof, wilde uiterlijk 1 juli van alle provincies een conceptversie van hun gebiedsprogramma's hebben. Acht provincies waren op tijd, de andere vier kregen op hun verzoek uitstel. Utrecht en Noord-Brabant dienden vorige week hun zogeheten Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) in, Zeeland deed dat dinsdag en Gelderland stuurde de papieren donderdag 13 juli op.

In het PPLG beschrijven de provincies hoe ze via een gebiedsgerichte aanpak de vastgestelde doelen wat betreft natuur, water, stikstof en klimaat willen gaan halen. "Dit mag geen vertraging oplopen door de val van het kabinet", zegt de Gelderse gedeputeerde Harold Zoet. "Want onze boeren en natuur hebben duidelijkheid nodig."

Veel piekbelasters in Gelderland

Van de naar schatting 3000 bedrijven die onder de vorige maand gepresenteerde piekbelastersregeling vallen, zitten er zo'n 1800 in Gelderland, vooral op en om de Veluwe. Andere regelingen, zoals voor boeren die willen verhuizen of innoveren, zijn nog in de maak. "We gaan ervan uit dat die regelingen er gewoon komen, ondanks de val van het kabinet", aldus Zoet. De provincie wacht, vanwege het uitblijven van een landbouwakkoord, ook op een "helder toekomstperspectief voor de land- en tuinbouw".

Grootste claim

Gelderland legt met 10 miljard de grootste claim op het geld uit het transitiefonds. Zuid-Holland (9 miljard) en Noord-Brabant (8) zetten ook hoog in. Limburg (zo'n 6 miljard), Overijssel (5,2), Friesland (4,5), Utrecht (3,7), Groningen (3,1), Zeeland (1,7), Noord-Holland (1,2) en Flevoland (1) hebben ook concrete bedragen genoemd. Drenthe deed dat als enige provincie niet.

Het ministerie van Landbouw en Natuur liet eerder al weten dat er niet meer geld beschikbaar komt dan wat hiervoor gereserveerd is. Volgens een woordvoerder hebben de provincies begin dit jaar een indicatie gekregen van de verdeling ervan.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.