Vroege Vogels

Geld voor varkensboeren om stankoverlast te stoppen

  •  
30-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
varkensneus

© Bron: pixabay

Varkenshouderijen die geuroverlast voor omwonenden veroorzaken, kunnen als het aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ligt, subsidie krijgen om te stoppen. Ook varkensboeren die hun bedrijf duurzaam willen vernieuwen, kunnen steun krijgen van de overheid. Dat blijkt uit een conceptregeling die Schoutens ministerie samen met provincies, gemeenten en de varkenshouderij heeft opgesteld.
De regeling richt zich met name op het oosten en zuidoosten van het land. Daar moet het aantal varkens worden verminderd. Dat leidt tot minder uitstoot van ammoniak, fijnstof en methaan, maar ook tot minder mestproductie.
Boeren die interesse hebben in de regeling kunnen al kijken of ze in aanmerking komen. Ze kunnen verder specifieke voorlichting krijgen voor hun bedrijf. De inschrijving voor de regeling opent naar verwachting deze zomer.
Het kabinet heeft in het regeerakkoord 200 miljoen euro gereserveerd om de gezondheids- en leefomgevingsrisico's te verminderen in gebieden waar veel veehouderijen zijn. Daarvan is 120 miljoen euro beschikbaar voor sanering. Voor verduurzaming van de varkenssector ligt 40 miljoen euro klaar.
Bron: ANP

Meer over:

varkenshouderij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.