Vroege Vogels

Geld voor natuur ook naar boeren

  •  
03-03-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_122137.jpg
De gebiedscommissie West-Zeeuws-Vlaanderen ziet mogelijkheden om naast Staatsbosbeheer, ook het Zeeuwse Landschap en individuele boeren in te schakelen voor het beheer van nieuwe recreatienatuur in de streek. De gebiedscommissie wil in overleg met het ministerie van LNV bekijken of het geld voor natuurbeheer dat nu naar Staatsbosbeheer gaat, ook voor agrariërs en stichting Het Zeeuwse Landschap is in te zetten.
Voorzitter Thijs Kramer van de gebiedscommissie is niet somber over de kansen om ook anderen een rol te geven in het beheer van nieuwe recreatienatuur. Recreatienatuurgebieden zijn natuurgebieden die tot stand zijn gekomen met financiële steun van recreatieondernemers. Zij doen, bij uitbreiding van hun verblijfsrecreatie, ook een forse investering in de landschappelijke verbetering van het gebied. Dit kan bijvoorbeeld door geld te storten in een centrale pot waaruit de verwerving en inrichting van recreatienatuur wordt betaald.
Het probleem is dat er voor het beheer van deze recreatienatuur door anderen dan Staatsbosbeheer nog geen geld is. Recreatienatuur is nieuw beleid, dat niet past in de doelstellingen van het provinciale natuurbeleidsplan. En vergoeding aan boeren of Het Zeeuwse Landschap vanuit de Subsidieregeling Natuurbeheer.is daarom niet mogelijk, constateerde de coördinatiegroep die de gebiedscommissie adviseert, in een notitie over agrarisch natuurbeheer.
Staatsbosbeheer wordt door het rijk gefinancierd op basis van het aantal hectares dat de natuurbeheerder onder zijn hoede heeft. Kramer heeft niet de indruk dat deze regeling op korte termijn verdwijnt. Er kan altijd nog worden teruggevallen worden op Staatsbosbeheer.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.