Gekweekte stekelroggen uitgezet in Oosterschelde
• 15-10-2017
• leestijd 2 minuten
© Bron: Peter Verhoog - WNF
In de Oosterschelde bij Yerseke zijn maandag voor het eerst gekweekte stekelroggen in de natuur uitgezet. Op deze manier wordt geprobeerd om de natuurlijke populaties in de Noordzee te herstellen en beter te beschermen.
Noordzee
In de jaren vijftig kwamen roggen en haaien veel voor in de Noordzee. Door de opkomst van de intensieve visserij en het verdwijnen van de kraamkamers door de aanleg van de Afsluitdijk en Deltawerken zijn de aantallen roggen en haaien drastisch teruggelopen. Negen van de zeventien haaien- en roggensoorten die nu nog in de Noordzee leven zijn bedreigd.
Kweken en uitzetten
De kans dat de bedreigde soorten op eigen kracht weer uitgroeien tot gezonde populaties is klein doordat de haaien- en roggensoorten zich traag voortplanten. Vijf organisaties, Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland, Dutch Shark Society, Blue Linked en Stichting De Noordzee, zijn daarom een proefproject gestart waarbij haaien en roggen worden gekweekt om ze uit te zetten in de natuur.
Stekelrog
De proef is begonnen met de stekelrog. Deze soort plant zich gemakkelijk voort in gevangenschap. Voordat de dieren zijn uitgezet, hebben ze een merkje gekregen. Aan alle sport- en beroepsvissers is gevraagd om als ze een stekelrog met een merkje vangen het dier op te meten en het nummer en merkje door te geven op de website
www.sharkray.eu
. Tot 2019, als het project afloopt, worden zo’n duizend gekweekte stekelroggen voorzien van een merkje en uitgezet. In het kweekcentrum is vastgesteld dat de roggen geen hinder ondervinden van de merkjes.
De meldingen moeten onder meer uitwijzen of de roggen vanuit de Oosterschelde de weg naar open zee vinden. Als het proefproject met de stekelroggen succesvol is, bekijken de organisaties of ze ernstiger bedreigde soorten, zoals de vleet en de zee-engel, op een vergelijkbare manier kunnen helpen.
Milouska nam in Vroege Vogels TV een kijkje bij de opgroeiende stekelroggen in het kweekcentrum Bluelinked in Utrecht. Bekijk
hier
het fragment.
Bron: WNF