Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Gekweekte stekelroggen uitgezet

24 mei 2018
  •  
leestijd 2 minuten
stekelrog

© Gemerkte stekelrog in de oesterbak. Foto: Peter Verhoog

Vorig jaar werd al een poging gedaan om gekweekte stekelroggen in de natuur uit te zetten maar er volgde een koude winter. Nu wordt opnieuw een poging gedaan om met deze pilot-soort de natuurlijke populaties in de Noordzee te herstellen en beter te beschermen.

Noordzee

In de jaren vijftig kwamen roggen en haaien veel voor in de Noordzee. Door de opkomst van de intensieve visserij en het verdwijnen van de kraamkamers door de aanleg van de Afsluitdijk en Deltawerken, zijn de aantallen roggen en haaien drastisch teruggelopen. Negen van de zeventien haaien- en roggensoorten die nu nog in de Noordzee leven, zijn bedreigd.

Kweken en uitzetten

De kans dat de bedreigde soorten op eigen kracht weer uitgroeien tot gezonde populaties is klein doordat de haaien- en roggensoorten zich traag voortplanten. Vijf organisaties, Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland, Dutch Shark Society, Blue Linked en Stichting De Noordzee, zijn daarom een proefproject gestart. Hierbij worden haaien en roggen gekweekt in aquaria waarbij ze twee weken in een in onbruik geraakte oesterbak kunnen wennen aan levend voedsel en het getij van de Oosterschelde. Vervolgens worden ze uitgezet in de Oosterschelde.
stekelrog in oesterbak

© Georgina Wiersma van Dutch Shark Society en Michael Laterveer van Bluelinked bij de oesterbak voor de stekelroggen. Foto: Niels Breve

Gefilmd door Niels Breve en Michael Laterveer

Stekelrog

De proef is begonnen met de stekelrog als pilot-soort. Voordat de dieren zijn uitgezet, hebben ze een merkje gekregen. Aan alle sport- en beroepsvissers is gevraagd om als ze een stekelrog met een merkje vangen het dier op te meten en het nummer en merkje door te geven op de website  www.sharkray.eu . Er worden zo’n duizend gekweekte stekelroggen voorzien van een merkje en uitgezet. In het kweekcentrum is vastgesteld dat de roggen geen hinder ondervinden van de merkjes.
De meldingen moeten onder meer uitwijzen of de roggen vanuit de Oosterschelde de weg naar open zee vinden. Als het proefproject met de stekelroggen succesvol is, bekijken de organisaties of ze ernstiger bedreigde soorten (zoals de vleet en de zee-engel) op een vergelijkbare manier kunnen helpen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar