Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gekraagde roodstaart terug in Nederland

  •  
15-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
gekraagde_roodstaart_01.jpg

© Foto: kasteelheertje

Welkom terug, gekraagde roodstaart! Na een reis van 5.000 kilometer zijn deze zwartrode vogels weer in ons land te bewonderen.
Ruim een week eerder dan voorgaande jaren zijn de gekraagde roodstaarten weer in ons land aangekomen. De reis vanuit Afrika, zo’n 5.000 kilometer in een maand tijd, hebben ze voltooid. Komt het door het mooie weer hier dat ze zo vroeg zijn? Of is het toeval? Mogelijk hebben ze bij een tussenstop in Zuid-Europa “aangevoeld” dat het weer hier goed is en hebben ze het tempo wat verhoogd. Het is in ieder geval één van de vragen die Bureau Altenburg en Wymenga met onderzoek naar de gekraagde roodstaart hoopt te beantwoorden.
De meeste gekraagde roodstaarten vind je in Friesland, het gebied boven Drachten om precies te zijn. De oude houtwallen en elzensingels in de Noordelijk Friese Wouden is ideaal broedgebied voor deze vogels.
Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.